Noëlle en haar maatje Noena: hoe gaat het met ze?
Noëlle is erg blij met haar assistentiehond Noena. Het team is volop in training. Belangrijk voor Noëlle is dat Noena weet wanneer ze de alarmknop moet indrukken en dat gaat steeds beter. Noëlle stuurde ons een bericht hoe het met haar en met Noena gaat.
24 uur per dag ondersteuning nodig
Noëlle zit geregeld in een rolstoel en heeft daarnaast 24 uur per dag iemand in haar omgeving nodig vanwege het gevaar van verslikken en verstikking. Ook heeft ze last van sterk wisselende bloedsuikers. Assistentiehond Noena is in 2019 als pup in het gezin gekomen om Noëlle te helpen bij tal van taken. Waaronder het op tijd indrukken van een alarmknop.
Noëlle’s moeder Jolanda: ‘Een assistentiehond kan ervoor kan zorgen dat er niet altijd meer een volwassene bij Noëlle hoeft te zijn. Ze wordt ook ouder en krijgt steeds meer behoefte aan wat vrijheid en extra zelfstandigheid. Bovendien betekent een assistentiehond ook dat ze altijd een maatje bij zich heeft. Ook op de momenten dat Noëlle in het ziekenhuis ligt. Want dat was in het verleden best wel eenzaam voor haar. Een assistentiehond vervult ook daarin een belangrijke rol.’
Assistentiehond Noena gaat Noëlle helpen bij heel veel praktische dingen
De prioriteit ligt bij het helpen van Noëlle. De assistentiehond moet bijvoorbeeld in geval van nood de alarmknop kunnen indrukken, spullen van de vloer oprapen en deuren openen. Het zou fantastisch zijn als Noena ook zou leren om te reageren op een wisseling in Noëlle’s bloedsuikers, maar zover zijn we nog niet. De nadruk ligt nu op de praktische dingen. Noëlle vertelt daarover: het volgende: ‘We zijn nog druk aan het oefenen met de alarmknop. Het gaat Noena steeds beter af om de alarmknop goed en hoorbaar in te drukken. We zijn hier nog wel mee bezig.
Het apporteren, trekken en duwen worden al vorderingen meegemaakt. Het apporteren van mijn sokken gaat al een beetje. Met het duwen en trekken zijn we nog aan het oefenen.
Wanneer ik met Noena aan het oefenen ben moet ik wel met haar alleen bezig zijn en niet met andere dingen. Het meelopen aan de rolstoel gaat nu goed en Noena loopt keurig mee!’
Geen vergoeding door de gemeente of de zorgverzekeraar
Stichting De Hond Kan De Was Doen ondersteunt het team van Noëlle en Noena door hun teamtraining te bekostigen. Deze kosten worden niet vergoed door de gemeente vanuit de WMO of door de zorgverzekeraar. Dat is ontzettend jammer. Een assistentiehond kan Noëlle, en ook andere jongeren in eenzelfde situatie, zoveel goeds brengen. Vaak is sprake van achteruitgang, dus kun je beter zo vroeg mogelijk met een assistentiehond beginnen. Bovendien scheelt een assistentiehond aanzienlijk in de kosten. Om een voorbeeld te noemen: kan de hond straks met Noëlle mee naar school, is het voldoende om een verpleegkundige op afstand te hebben in plaats van dat deze permanent aanwezig moet zijn.