Ga naar hoofdinhoud

Het proces van aanvraag: hoe gaat dit in zijn werk?

We subsidiëren teamtrainingen van assistentie- of hulphonden en hun baasjes. Maar hoe gaat dat, wanneer komt u voor financiële hulp bij het trainen van een hulphond in aanmerking? Hoe ziet het proces van de aanvraag van ondersteuning in elkaar? Op deze pagina leggen we dat uit.

Een assistentiehond kan een hele grote steun zijn

Het feit dat u zelf of uw kind een beperking heeft, wil niet zeggen dat u meteen aan een hulphond denkt. Toch kan een hulp- of assistentiehond heel veel praktische steun bieden.

De keuze van de juiste hond is van groot belang

Welke hond past bij u of uw kind en uw gezin? Iemand met een motorische handicap die rolstoelgebonden is, heeft een ander soort hulphond nodig dan (bijvoorbeeld) iemand met een visuele beperking. En iemand met epilepsie, autisme of een angststoornis, vraagt weer heel andere dingen van een assistentiehond.

De hulphondenschool bekijkt altijd zorgvuldig of u geschikt bent voor het opleiden van de hond. Uiteindelijk moet u samen de teamtrainingen volgen, en dus samen ‘naar school’! Wij adviseren u sowieso om eerst contact op te nemen met een gekwalificeerde hulphondenschool voordat u een hond gaat aanschaffen. Want lang niet elke hond is geschikt om hulphond te worden. Bovendien moeten eerst de financiën geregeld zijn voordat de opleiding van start kan gaan.

De eerste stap: is er vergoeding van de hulphond mogelijk via de zorgverzekeraar

Een goede volgende stap is om contact op te nemen met uw ziektekostenverzekeraar met de vraag of de aanschaf en de opleiding van een hulphond vergoed zal worden door de  zorgverzekeraar. U krijgt overigens niet altijd direct uitsluitsel. In dat geval is het verstandig het antwoord eerst af te wachten.

De opleiding van uw hulphond en de keuze van een hulphondenschool

Er zijn verschillende gekwalificeerde hulphondenscholen en blindengeleidehondenscholen. Ook de zorgverzekeraars stellen strenge normen aan hondenscholen. Oriënteer u daarom eerst via internet en maak eventueel een vrijblijvende afspraak. Wij werken alleen met geaccrediteerde scholen. U kunt deze scholen vinden via ADEu.  Bij deze scholen is de kwaliteit en continuïteit gewaarborgd.

De school beoordeelt uw vraag zeer zorgvuldig

Een instructeur/coach van de school komt bij u thuis voor een praktische indicatie en kijkt daarbij vooral wat uw hulpvraag is en of een hond daaraan kan voldoen. Maar ook of u de hond kunt goed kunt verzorgen, uitlaten, eten geven. En erg belangrijk, of u de hond heel veel liefde kunt geven zodat u samen een hechte band kunt opbouwen en daardoor tot een intensieve samenwerking zult komen. Dat klinkt vanzelfsprekend maar in de praktijk is dit een belangrijk aspect. Komt de school samen met u tot het inzicht dat dit allemaal mogelijk is, dan brengen ze advies uit naar de zorgverzekeraar en zal de zorgverzekeraar beoordelen of er een vergoeding wordt toegekend.

Als de zorgverzekeraar niet vergoedt

In het geval de zorgverzekeraar uw opleiding niet gaat vergoeden, kunt u overleggen met de hulphondenschool wat dan de mogelijkheden zijn. Ook adviseren we u bij het WMO-loket van uw gemeente aan te kloppen om te kijken of daar mogelijkheden zijn voor financiële ondersteuning.

Pas als deze instanties niet tot vergoeding van (een deel van) de kosten van de opleiding willen overgaan, kunt u bij ons een aanvraag indienen. Wij bekijken dan of wij u  kunnen ondersteunen uit onze beschikbare middelen. Wij doen dat zeer zorgvuldig, want het aantal aanvragen overstijgt onze financiële mogelijkheden ruimschoots. Houd daarom rekening met een wachtlijst door de vele aanvragen die wij binnen krijgen.

Om de aanvraag te kunnen doen, moet u eerst de informatie op de pagina ‘Voorwaarden en stappenplan’ goed doornemen.
Als u dit heeft gedaan, vindt u op die pagina een link naar het formulier ‘Aanvraag subsidie’.

 

Back To Top