skip to Main Content

Proces van aanvraag

We subsidiëren teamtrainingen van assistentie- of hulphonden. Maar hoe gaat dat, wanneer komt u voor financiële hulp bij het trainen van uw hulphond in aanmerking? Hoe ziet het proces van de aanvraag van ondersteuning in elkaar?

Het besef dat een hulphond van grote steun kan zijn

Het feit dat u of uw kind een beperking heeft, wil niet zeggen dat u meteen aan een hulphond denkt. Toch kan een hulp- of assistentiehond heel veel praktische steun bieden.

De keuze van de hond

Welke hond past bij u of uw kind en uw gezin? Iemand met een motorische handicap die rolstoel gebonden is, heeft een ander soort hulphond nodig dan (bijvoorbeeld) iemand met een visuele beperking. En iemand met epilepsie, autisme of een angststoornis, vraagt heel andere dingen van een hond dan iemand die niet kan horen.

De hulphondenschool bekijkt altijd zorgvuldig of u geschikt bent voor het opleiden van de hond. Uiteindelijk moeten jullie samen de teamtrainingen volgen, en dus samen ‘naar school’! Wij adviseren u om vooral eerst contact op te nemen met de hulphondenschool voordat u een hond gaat kopen. Niet iedere hond is geschikt om hulphond te worden. Bovendien moeten eerst de financiën geregeld zijn voordat u met de opleiding kunt beginnen.

Bekijk eerst of er een vergoeding van uw hulphond mogelijk is

Een goede volgende stap is om contact op te nemen met uw ziektekostenverzekeraar met de vraag of de aanschaf en de opleiding van uw hulphond vergoed zal worden door uw zorgverzekering. U krijgt niet altijd direct antwoord en moet dan wachten op uitsluitsel.

De opleiding van uw hulphond en de keuze van een hulphondenschool

Er zijn verschillende hulphondenscholen en blindengeleidehondenscholen waaruit u kunt kiezen. Oriënteer u daarom eerst via internet en maak eventueel een vrijblijvende afspraak. Wij werken alleen met geaccrediteerde scholen. U kunt deze scholen vinden via deze ADEu  Bij deze scholen is de kwaliteit en continuïteit gewaarborgd.

 

 

De school beoordeelt uw vraag zeer zorgvuldig

Een instructeur/coach van de school komt bij u thuis voor een praktische indicatie en kijkt daarbij vooral wat uw hulpvraag is en of de hond daaraan kan voldoen. Maar ook of u de hond kunt goed kunt verzorgen, uitlaten, eten geven. En erg belangrijk, of u de hond heel veel liefde kunt geven, zodat u samen een hechte band kunt opbouwen en daardoor intensief kunt samenwerken. Komt de school samen met u tot het inzicht dat dit allemaal mogelijk is, dan brengen ze advies uit naar de zorgverzekeraar en zal de zorgverzekeraar beoordelen of er een vergoeding wordt toegekend.

Als de zorgverzekeraar niet vergoedt

In het geval de zorgverzekeraar uw opleiding niet gaat vergoeden, kunt u overleggen met de hulphondenschool wat de mogelijkheden zijn. Ook kunt u bij ons een aanvraag indienen. We bekijken of wij u kunnen ondersteunen uit beschikbare middelen. Houdt u rekening met een wachtlijst door de vele aanvragen die wij binnen krijgen.

Back To Top