Skip to content

Assistentiehonden vergroten de zelfredzaamheid van iemand met een beperking en stellen de gebruiker in staat om zo volwaardig mogelijk te participeren in de maatschappij. Van oudsher kennen we de blindengeleidehonden voor mensen met een visuele beperking en de ADL-hond (Activiteiten in het Dagelijks Leven) voor mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast kunnen assistentiehonden voor andere beperkingen ingezet worden, zoals: doofheid, autisme, diabetes en PTSS. Het is belangrijk een assistentiehond te herkennen en te weten dat de assistentiehond kwalitatief goed is opgeleid. Daarom wordt er gewerkt aan een onafhankelijke standaard.

Van branche-afspraken naar een onafhankelijke norm

Naast wetgeving zijn er al branche-afspraken, maar deze zijn niet in alle landen hetzelfde of worden niet toegepast. Daarnaast is het van belang dat de fokker en de opleidende hondenschool voldoen aan de juiste vereisten. Je moet er op kunnen vertrouwen dat de assistentiehond gezond is en de juiste voor jou beperking. Maar ook moet je als baasje goed weten wat je wel en niet kan en mag verwachten van je viervoetige hulpverlener.

Er wordt op Europees niveau, waaronder een Nederlandse NEN-normcommissie, gewerkt aan een onafhankelijke standaard. De afspraken die daar worden gemaakt verbeteren onder meer de herkenbaarheid, de toegankelijkheid in openbare ruimtes, vervoer, opleidingen en kwaliteit van leven van de assistentiehond. Aan deze standaard moet iedereen in Europa zich gaan houden.

Stichting De Hond Kan De Was Doen draagt ook financieel haar steentje bij aan de NORM Assistancedogs. We denken mee en zijn lid van de Nederlandse norm commissie betrokken bij het NEN/CEN-normalisatieproces. Deze Europese commissie heet CEN/TC 452 ‘Assistancedogs’.

Contactpersoon binnen ons bestuur is Ph.J. (Philip) Korff de Gidts, voorzitter Stichting De Hond Kan De Was Doen en tevens lid CEN/NEN TC 452.

Back To Top