Ga naar hoofdinhoud

Sugar, sit! Sugar, down and stay! Good girl!

Bram en zijn assistentiehond Sugar zijn volop bezig met hun teamtraining, die door ons mogelijk is gemaakt. Bram heeft de ziekte van Pompe, een progressieve spierziekte. Sugar helpt Bram bij allerlei dagelijkse dingen en dat maakt zowel zijn leven als dat van zijn familie een stuk aangenamer. Bram is erg gelukkig met Sugar. Ze helpt Bram met veel dingen en ze is ook zeker zijn maatje.

Veel commando’s

Bram’s moeder doet verslag van de vorderingen. ‘Sinds half december vorig jaar horen we veel commando’s bij ons in huis. Al eerder begonnen met trainen, maar sinds een aantal maanden is Sugar nu ook echt bij ons thuis en zijn Bram en Sugar hard aan het oefenen om een echt team te worden.’

Ziekte van Pompe

Bram is 12 jaar en heeft de Ziekte van Pompe. Dat is ontdekt toen Bram 3,5 maand oud was. ‘Na een lange IC-opname en veel onderzoeken in het Sophia Kinderziekenhuis, werd deze diagnose gesteld. De ziekte van Pompe is een progressieve spierziekte. Gelukkig is er een medicatie, waarmee Bram behandeld kan worden. Elke week op donderdag krijgt hij hiervoor een infuus, wat de achteruitgang van zijn spieren vertraagt. Helaas zien we echter wel dagelijks dat hij hierdoor toch moet inleveren. Van een kleine, rennende, springende, fietsende kleuter naar een tiener die rolstoelgebonden is en steeds meer dingen niet meer zelf kan, zowel fysiek als mentaal. Dat is heel zwaar voor zo’n jongen van 12, maar natuurlijk ook voor de rest van het gezin.

Proberen juist de mooie dingen te zien

In zo’n moeilijke situatie moet je proberen de mooie dingen te zien, de dingen die wél kunnen, waar je blij van wordt. En dat is Sugar! Sugar is een lieve, leergierige, vrolijke en soms ondeugende hond. Ze is er om Bram te helpen met allerlei praktische dingen, spullen van de grond pakken, deuren open doen, alarm slaan indien nodig. Echter is ze er zeker ook om zijn maatje te zijn, lekker knuffelen op de bank, samen op de kamer slapen, boekje lezen, spelen met de bal, maar ook troosten wanneer het even tegen zit.

‘Een assistentiehond brengt heel veel voor Bram en ons gezin’

‘Een assistentiehond brengt heel veel voor Bram en voor ons hele gezin. Het vraagt echter ook veel investeren en trainen: oefenen, oefenen, oefenen. Maar als je dan de trotse lach en blij glimmende ogen van Bram ziet, is het dat dubbel en dwars waard en prijzen we onszelf heel gelukkig dat Sugar nu bij ons thuis is en zij en Bram samen een team mogen worden.’

Ter info

Bram en Sugar zijn samen een van de teams die we financieel helpen met hun teamtraining. In totaal ondersteunen we momenteel een kleine twintig teams. Maar de wachtlijst is veel langer. Wilt u ook meehelpen? Steun ons dan met uw bijdrage. Bij voorbaat hartelijk dank.

 

 

 

Back To Top