Onderzoek: psychiatrische assistentiehonden vaker vergoeden
Psychiatrische assistentiehonden worden in Nederland niet altijd vergoed door de zorgverzekering of de Wmo. Een team van onderzoekers en ervaringsdeskundigen onderzocht onder meer wat financiers nodig hebben om goed geïnformeerde keuzes te maken.
Een veelgehoord argument voor afwijzing is dat er niet genoeg bewijs zou zijn voor de effectiviteit van deze assistentiehonden. Dit is opmerkelijk, omdat uit internationaal onderzoek blijkt dat psychiatrische assistentiehonden sociaal isolement verminderen, het gevoel van veiligheid vergroten en verlichting bieden bij mentale problemen van bijvoorbeeld veteranen.
Doel
In de gesprekken die de onderzoekers hadden met Wmo-consulenten kwam naar voren dat consulenten vaak vinden dat de hond een participatie- en geen therapeutisch doel moet hebben om in aanmerking te komen voor vergoeding. Er is nu geen eenduidig Wmo-beleid voor de financiering van psychiatrische assistentiehonden. Of je een psychiatrische assistentiehond via de Wmo wel of niet vergoed krijgt, hangt af van waar je woont en welke consulent je treft.
Wmo-consulent
Tegelijkertijd is het belangrijk om Wmo-consulenten niet tot zondebok te bombarderen, staat in het rapport. Uit sommige verhalen blijkt namelijk dat zij graag mensen willen helpen. Maar dat zij ook een verantwoordelijkheid voelen om kritisch te blijven, aangezien zij moeten beslissen waar ons gemeenschapsgeld heengaat en dit moeten kunnen verantwoorden. En er mag ook niet vergeten worden dat de positie waarin Wmo-consulenten zich bevinden mede veroorzaakt wordt door landelijke besluitvorming. Daardoor is het voor jongeren die een psychiatrische assistentiehond willen financieren onmogelijk om aan te kloppen bij hun zorgverzekering.
Regels
Een belangrijke aanbeveling voor de overheid is om geen onderscheid te maken tussen mentale en fysieke beperkingen. Zo’n hond is er niet voor iedereen. Daarom moeten er volgens de onderzoekers duidelijke regels worden opgesteld en moet er meer samengewerkt worden met andere professionals. De onderzoekers geven aan dat als je een overzicht hebt van wat aanvragers al allemaal hebben geprobeerd, je beter een inschatting kunt maken of zo’n hond zou kunnen helpen of niet.
Alle informatie over het onderzoek en de resultaten, is te lezen op psychiatrischeassistentiehonden.nl.
Rol Stichting De Hond Kan De Was Doen
Stichting De Hond Kan De Was Doen vindt het opmerkelijk dat de opleiding van psychiatrische assistentiehonden niet wordt vergoed vanuit de zorgverzekering of Wmo. Voorzitter Philip Korff de Gidts hierover: ‘Er zou bij aanvragen geen onderscheidt moeten zijn tussen fysieke en psychische beperkingen om voor vergoedingen in aanmerking te komen. Wij krijgen regelmatig verzoeken binnen van mensen met de vraag of we hen kunnen helpen. Voor veel van deze mensen zijn we de laatste strohalm. We helpen mensen ook met financiële steun voor het opleiden van hun assistentiehond. Maar de wachtlijst is lang en we hebben gewoonweg niet de middelen om iedereen te kunnen helpen, hoe zeer we dat ook zouden willen.’