Ga naar hoofdinhoud

Joas en Buddy: geslaagd!

Joas en labrador Buddy zijn samen een van de teams die wij met hun teamtraining hebben gesteund. Deze zomer werd de laatste test, de teamtest, met succes afgerond. Buddy is nu een officieel gecertificeerde assistentiehond. Joas’vader Henk-Willem Laan doet hierover verslag.

De familie Laan met assistentiehond Buddy.

De bijzondere band tussen Joas en Buddy

Al snel na de komst van Buddy in het gezin zagen de ouders Henk Willem en Liesbeth dat er iets bijzonders groeide tussen Buddy en hun zoon Joas. Een jongen van 16 jaar met een syndroom, waardoor hij zowel motorisch als verstandelijk beperkt is. Hoe mooi is het dat honden niet oordelen, en Buddy oprecht aan een vriendschap met Joas bouwde. Als Buddy bij Joas was, dan was het goed. En zo ontstond het plan om Buddy op te gaan leiden tot assistentiehond.

Crowdfunding

Henk-Willem: ‘Ruim een jaar geleden startten wij een crowdfunding actie voor de opleiding van onze Buddy tot gecertificeerde assistentiehond voor Joas. Met maar liefst 260 lieve donaties en de steun van  Stichting De Hond Kan De Was Doen was binnen korte tijd ons doel bereikt.  Hartverwarmend! ❤️

We zijn daarna met Buddy en Joas gestart met de opleiding. Sonja, een ervaren instructeur van BMA: Bultersmekke assistancedogs, kwam regelmatig in onze thuissituatie om samen te trainen.

Na de eerste kennismaking bleek dat het halen van de basistest niet zo moeilijk zou zijn. Liesbeth had al veel werk verricht en Buddy met veel liefde opgevoed tot een vriendelijke en rustige hond. En na een aantal trainingen werken aan de bekende puntjes op de i slaagde Buddy in oktober 2022 glansrijk voor zijn basistest.

Brokjes

In de maanden daarna werden hulpvragen verder besproken en getraind. En gedurende dit proces kwam op een natuurlijke manier naar voren wat er nodig was. Sommige taken bleken minder fijn dan vooraf bedacht, andere taken die niet vooraf waren bedacht groeiden uit tot een belangrijk deel van Buddy’s werk. Buddy leerde snel en apporteren werd al snel de hoofdtaak waarin hij schitterde. Maar andere dingen zoals het helpen met de tussendeur en een ‘tandje’ bijzetten bij het uittrekken van de kleding, hij leerde het met veel plezier. Want ja,… die brokjes he!

Teamtest

Afgelopen juli is Buddy geslaagd voor de teamtest. Buddy doet zijn naam echt eer aan. Waar Joas is, daar is Buddy. Hij brengt liefde, rust, vertrouwen en afleiding en is niet meer weg te denken uit het gezin.

Wat vindt Joas ervan?

Wat vindt Joas ervan om Buddy als maatje te hebben? Wij denken, aldus Henk-Willem en Liesbeth: ‘Het is heerlijk om Buddy te aaien, te knuffelen en ik kan heerlijk tegen hem aan liggen. Buddy helpt bij het uitrekken van mijn sokken. Dat vind ik heel grappig. Buddy is een goede hulp voor mijn ouders. Hij kan de spullen aangeven die ik heb weggegooid. Buddy maakt mij rustig als ik boos of gestrest ben, vooral ook als ik naar dokters en ziekenhuizen moet (en dat moet ik best vaak).’

Kijk maar eens naar dit filmpje op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=B8QRTP5BxPE

‘Ontzettend veel dank voor alle steun! Heel veel liefs en een poot van Buddy. Liesbeth, Henk-Willem, Joas, Ruben Laan.’

Ter info

Joas en Buddy zijn met de opleiding financieel geholpen door Stichting De Hond Kan De Was Doen. Jaarlijks ondersteunen we zoveel mogelijk teams met hun opleiding. Maar de wachtlijst is veel langer. Wilt u ook meehelpen? Steun ons dan met uw bijdrage. Bij voorbaat hartelijk dank.

Back To Top