Ga naar hoofdinhoud

Iris en Pippin: super gelukkig met elkaar

Iris van der Sluis en haar hulphond Pippin hebben hard getraind om een hecht team te worden. En dat is gelukt! Iris is dolblij met Pippin, die haar helpt met tal van alledaagse dingen. ‘Ik durf nu veel meer zelf te doen, zonder dat ik standaard een beroep moet doen op de mensen in mijn woongroep. Ook wil ik nog meer met Pippin naar buiten, naar de winkels bijvoorbeeld. We kunnen niet meer zonder elkaar!’

Doppenactie om geld in te zamelen

Een aantal jaren geleden was dat wel anders. Iris startte destijds met hulp van velen een doppenactie om de opleiding voor een assistentiehond te kunnen bekostigen. Een enorme uitdaging waarvoor veel mensen zich hebben ingezet. Uiteindelijk heeft ook de Stichting De Hond Kan de Was Doen een ‘dopje’ bijgedragen door financieel te steunen.

Geschenk uit de hemel

De komst van Pippin en de opleiding tot assistentiehond was het bekende geschenk uit de hemel. ‘Mijn persoonlijke situatie ging destijds achteruit. Ik dacht al langer na over een assistentiehond, maar in het begin was dat nog niet nodig. Dat veranderde toen mijn gezondheid achteruit ging en ik mij realiseerde dat ik niet voor alle hulp een beroep kon doen op de mensen om mij heen. Nu helpt Pippin mij met tal van praktische dingen, zoals bijvoorbeeld het uittrekken van de jas, het open en dicht doen van de koelkast, het openen van laden en de elektrische deur en het uittrekken van de mijn handschoenen.’

Pippin is opgeleid in Iris haar eigen woonomgeving door de mensen van Bultersmekke. In het begin bezochten de trainers Iris en Pippin elke twee weken, later werden de tussenpozen groter. Een prachtige samenwerking, aldus de mensen van Bultersmekke. ‘Iris heeft goed met Pippin leren omgaan. Ze kan haar heel goed sturen in de taken die ze aan Pippin vraagt.’

Op 16 januari 2019 kreeg Iris het certificaat als bewijs dat Pippin en zij de opleiding tot een hecht team goed hebben afgerond (zie foto hieronder).

Pippin moet nog leren Iris te helpen haar voeten op te tillen

Iris blijft Pippin verder trainen, in eerste instantie zelf en waar nodig met de mensen van Bultersmekke. Zo wil ze bijvoorbeeld dat Pippin haar helpt haar voeten op de plank van haar rolstoel te zetten.  ‘Nu duwt ze nog te vaak tegen mijn knieën, terwijl het er om gaat mijn voeten op te tillen. Maar dat gaat lukken hoor. Ik heb veel hulp van een medebewoner met wie ik veel dingen bespreek. Dat is voor mij een grote steun.  Bovendien kan ik altijd een beroep doen op de mensen van Bultersmekke.

Meer aandacht voor de hulp die assistentiehonden kunnen bieden

Iris vindt het een goede zaak dat er meer aandacht is voor assistentiehonden en de hulp die ze mensen zoals zij kunnen bieden. ‘Het blijft soms lastig, bijvoorbeeld als mensen Pippin willen aanhalen. Ik moet dan uitleggen dat dit niet goed is en dat ze dat niet moeten doen. Ook in winkels, op straat of in een taxi worden we soms vreemd aangekeken. Daarom is het goed dat er meer aandacht is voor assistentiehonden en hoe belangrijk ze zijn. Wij zijn in elk geval super gelukkig met elkaar!’

Back To Top