Ga naar hoofdinhoud

Hulphonden voor kinderen

Een hulphond voor kinderen kan assisteren bij verzorgingstaken zoals het helpen met aan- en uitkleden of het aangeven van gevallen voorwerpen. Maar ook bij taken als het openen en sluiten van deuren of het bedienen van bijvoorbeeld lift- en alarmknoppen.

Een trouwe kameraad

De hond zorgt bovendien voor afleiding en is het speelkameraadje voor kinderen die vanwege de beperking weinig bewegingsvrijheid hebben of niet kunnen spelen met andere kinderen.

Meer zelfstandigheid en meer zelfredzaamheid

De hulp van de hond maakt kinderen zelfstandiger en minder afhankelijk van ouders of andere gezinsleden voor alledaagse dingen. Kinderen die vanwege hun gezondheid vaker geïsoleerd zijn van leeftijdgenootjes, zijn minder eenzaam met hun hond. De opleiding van een hulphond voor een kind wordt afgestemd op de beperking en de hulpvraag van het kind. Een kind met een motorische beperking heeft een ander soort hulpvraag dan een kind met autisme, epilepsie of andere beperkingen. Het is aan de school om te bepalen welk soort hulphond het best past in de situatie van het kind.

Bram en Spike

Hieronder een video van Bram en zijn assistentiehond Spike. Spike wordt opgeleid als epilepsiehond om Bram – of zijn ouders – vroegtijdig te waarschuwen voor een (dreigende) epilepsie-aanval. Dat geeft meer rust in het gezin en leidt ook tot minder schade, die bijvoorbeeld door een val kan worden veroorzaakt. Een poosje geleden waren Bram en Spike op tv.

 

 

 

Back To Top