Ga naar hoofdinhoud

Hoe is het nu met: Noa en Sky – ‘On our way to nowhere’

Noa en zijn assistentiehond Sky vormen samen één van de teams die wij als Stichting De Hond Kan De Was Doen de afgelopen jaren hebben gesteund met hun opleiding.  Sky is nu een officieel gecertificeerde assistentiehond. Sky is allang niet meer weg te denken uit het leven van Noa en heeft hem heel veel gebracht. Noa schreef ons een update: hoe gaat het met ze? ‘Hoe fantastisch zijn we samen 😊’

Noa: ‘Pasgeleden vierde mijn beste maatje Sky alweer zijn vierde verjaardag. Hoe cliché ook, de tijd gaat zo snel voorbij, maar er is geen moment dat ik nog zonder mijn maatje kan. Soms denk ik even terug aan de tijd voor hem, aan hoe ik mij voelde en hoe ik functioneerde in de maatschappij. Dit zijn momenten die ik mezelf niet eens meer echt kan voorstellen… ik was gewoon een totaal andere jongeman.’

Vreugde, hulp en geluk

‘Het feit hoeveel vreugde, hulp én geluk een hulphond kan brengen dat bewees Sky wel aan mij en aan de hele wereld. Al die gelukshormoontjes die worden aangemaakt tijdens het knuffelen, al die gesprekken die ik met hem voer als ik me rot of eenzaam voel. Hij is er altijd voor me en dan heb ik het nog niet eens over alle functionele dingen waar hij mij mee helpt. Kijk maar naar de foto, hij kijkt zelfs mee met autorijden en heeft altijd het hoogste woord hahahaha.

"Wat doet Sky allemaal voor mij”

Noa vindt dat soms moeilijk te omschrijven wat zijn uitdagingen zijn. Het is allemaal zo “normaal” geworden door de jaren heen.

Noa: ‘Vaak stellen mensen mij de vraag; “Waarom heb jij een hulphond? Wat kan hij dan allemaal? Kan hij ook kunstjes doen? Vol trots leg ik altijd uit dat Sky heel veel kan.
Door Sky kan ik onafhankelijk van andere mensen zijn. Hij voelt en ziet of ik een Addison Crisis krijg. Hij laat mij dat weten waardoor ik me bewust word van “hoe voel ik me?” Moet ik extra medicatie innemen? Een Addison crisis heeft tot gevolg dat ik een herseninfarct, hartinfarct kan krijgen of dat ik in coma raak. Door Sky is er dus altijd iemand die me kan waarschuwen, helpen, bijstaan en hulp kan halen op het moment dat het nodig.’

Mee naar het ziekenhuis

‘Als ik bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet is dat altijd heel erg stressvol voor mij en dan gaat Sky altijd mee. Hij stelt me gerust, hij let op mij, hij zorgt ervoor dat de stress niet te hoog wordt en voorkomt daarmee dat er ernstige en heftige medische problemen kunnen ontstaan.’

‘Sky gaf mij mijn vrijheid terug’

‘Hij gaf mij mijn vrijheid terug die je als opgroeiende jongere zo ongelooflijk nodig hebt. En buiten het feit dat hij een fantastisch lieve hond is, is hij ook een tikkeltje eigenwijs en wil hij graag autonoom denken. Ze zeggen dat de hond op zijn baas lijkt en dat is ook zo, goede eigenschappen moet je ze zeker leren.

Sky is the limit

‘Sky kreeg de naam Sky, want in mijn optiek is “the Sky the limit” en hiermee wens ik iedereen deze optiek toe, want een hulphond is zo een ongelooflijk verrijking van je leven.’

Groet Noa

Ter info

De opleiding van Noa en Sky is gefinanceerd door Stichting De Hond Kan De Was Doen. Momenteel ondersteunen we 17 teams met hun opleiding. Maar de wachtlijst is veel langer. Wilt u ook meehelpen? Steun ons dan met uw bijdrage. Hartelijk dank.

Back To Top