Ga naar hoofdinhoud

De Signaalhond

Een signaalhond wijst mensen met een auditieve beperking* op geluiden. Denk aan de deurbel, de telefoon, het kloppen op ramen of deuren of computergeluiden. Maar ook aan geluiden in de keuken, zoals het piepen van een magnetron, het afslaan van de waterkoker of het aflopen van een kookwekker.

Daarnaast kan de hond reageren op het roepen van de naam van zijn cliënt of het huilen van een kind. De hond attendeert zijn baasje en leidt hem (of haar) naar de geluidsbron. Buitenshuis ondersteunt de hond in het verkeer door te reageren op geluiden van sirenes en achterop komend verkeer. Ook op de werkvloer kan de hond ondersteunen door te reageren op geluiden die daar belangrijk zijn voor u. De honden kunnen ook leren reageren op alarmsignalen, zoals het signaal van een rookmelder of brandalarm. Hij wordt geattendeerd als de omgeving iets van hem vraagt en waarschuwt voor situaties die horende mensen wel opmerken. Dit maakt u voor een groot deel onafhankelijk van anderen voor het waarnemen van geluid.

Via de zorgverzekeraar komt u mogelijk in aanmerking voor een vergoeding van een signaalhond. Neemt u contact op met uw zorgverzekeraar om te vragen welke eisen zij stellen om in aanmerking te komen voor deze vergoeding.

*Een auditieve beperking betekent dat het horen in enige mate beperkt is. Ondermeer slechthorendheid (verminderd gehoor in één of beiden oren) en doofheid (volledig gehoorverlies in beide oren) zijn auditieve beperkingen.

Signaalhond-stockfreshblack-labrador-retriever-dog_sizeL_0783d2

Back To Top