Ga naar hoofdinhoud

Spike ging met Bram mee naar het ziekenhuis

Spike is de assistentiehond van Bram. De afgelopen maanden is Bram een aantal keren in het Radboud UMC in Nijmegen opgenomen geweest en juist op dit soort momenten is Spike van grote toegevoegde waarde geweest. Ook is de tijd gekomen om met Spike op school te gaan oefenen, want het is de bedoeling dat Spike in de toekomst elke dag met Bram mee naar school gaat. Een nieuwe school vanaf komend schooljaar. Een update van de ouders van Bram over wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd en wat er de komende tijd op stapel staat.

Bram heeft geregeld epileptische aanvallen. De bedoeling is dat Spike wordt opgeleid tot epilepsiehond en Bram en zijn ouders en zus gaat helpen. Bijvoorbeeld met het eerder signaleren van een mogelijke epilepsieaanval om zo sneller actie te kunnen ondernemen. Ook ‘s nachts. Dat zal veel meer rust in het gezin geven.

In het ziekenhuis

‘De laatste keer dat jullie iets over Bram en Spike gelezen hebben is een behoorlijke tijd geleden. Gedurende deze periode is er veel gebeurd: Bram heeft meerdere keren in het ziekenhuis gelegen. Zo ook in Maastricht waar hij een een “nervus vagus stimulator” geïmplanteerd heeft gekregen. Dit is een soort pacemaker voor de hersenen die geïmplanteerd is in zijn borst. De stimulator is aangesloten op Bram’s hersenzenuw, in de hoop dat hierdoor de epileptische aanvallen die hij regelmatig heeft, zullen afnemen. Grip op zijn epilepsie hebben we helaas nog steeds niet. Bram lag ook in september vorig jaar weer een poos in het ziekenhuis. Inmiddels gaat het met Bram gelukkig beter.’

 

Al die tijd en zeker bij de opname in het Radboud UMC is Spike voor Bram van grote waarde geweest. Spike is zo vaak als mogelijk mee geweest en ook in het ziekenhuis is dat niet onopgemerkt gebleven. Al die tijd heeft de teamtraining stil gelegen. Die is inmiddels weer gestart, zowel in het ziekenhuis als thuis.

De hulp van Spike is van grote betekenis  gebleken

De aanwezigheid van Spike is erg belangrijk want hij blijkt er een goede neus voor te hebben voor mogelijke aanvallen bij Bram. Al meerdere keren heeft Spike Bram en ons (ouders van Bram) gewaarschuwd dat er epileptische een grote aanval aan zat te komen. Spike heeft zelfs een keer Brams val naar achteren gebroken door achter hem te gaan staan. Deze beelden hebben we toevallig op camera vastgelegd en zijn zo mooi om terug te zien. Af en toe is het nog wel lastig Spike goed te kunnen lezen, als Spike onrustig is kan het een signaal zijn voor een grotere aanval maar af en toe wil hij ook gewoon een potje lekker stoeien.


Mee naar school

Het is uiteindelijk de bedoeling dat Spike in de toekomst dagelijks mee naar school gaat. Binnenkort gaan Spike en Bram kennismaken op de Werkenrode school in Groesbeek, Bram gaat hier volgend schooljaar starten. Op Brams huidige school, de St. Maartenschool, is Spike al in een lege school wezen snuffelen en vanaf volgende week gaat hij twee dagen per week mee. Zijn instructeur van Bultersmekke gaat de start begeleiden. Op beide scholen is Spike de eerste persoonlijke assistentiehond, dus hij zal veel indruk gaan maken. We hebben hem geïntroduceerd bij ouders en leerlingen middels een zelfgemaakt filmpje (zie onderaan dit bericht).’

‘Hoe de precieze toekomst voor Bram eruit gaat zien weten we nog niet, er zullen nog vele obstakels volgen. Wat we wel weten is dat hij een een vriend voor het leven heeft en die vriend heet Spike!’

Video over Bram en Spike

Bekijk de video die Bram’s ouders maakten over Spike en hun zoon en hoe ze met elkaar optrekken.

 

 

Ter info

Bram en Spike worden met de opleiding financieel geholpen door Stichting De Hond Kan De Was Doen. Jaarlijks ondersteunen we meer dan tien teams met hun opleiding. Maar de wachtlijst is veel langer. Wilt u ook meehelpen? Steun ons dan met uw bijdrage. Bij voorbaat hartelijk dank.

Back To Top