Psychosociale hulphond kan groot verschil maken
Voor jongeren met PTSS of een eetstoornis kan een psychosociale hulphond van grote betekenis zijn. Maar waarom is het zo moeilijk om hiervoor vergoeding te krijgen bij de zorgverzekeraar of de gemeente? Aanvragen worden in heel veel gevallen afgewezen. Dat moet anders. Het BNNVARA-programma Kassa besteedde uitgebreid aandacht aan de problematiek waar mensen tegenaan lopen.
Kassa
In de uitzending van Kassa werd duidelijk tegen welke problemen mensen aanlopen. De zorgverzekeraar wijst naar de gemeente en de gemeente wijst naar de zorgverzekeraar. Terwijl al snel duidelijk wordt dat de kosten van een goed opgeleide hulphond vele malen lager zijn dan diverse behandelingen en therapieën.
Van kliniek naar kliniek
Juist voor een groep jongeren met zeer gecompliceerde problematiek – waaronder posttraumatische stressstoornissen is genezing zeer moeilijk. Ze gaan van kliniek naar kliniek, vaak zonder resultaat. Nieuw wetenschappelijk bewijs laat zien dat een psychosociale hulphond voor deze groep patiënten een goede oplossing kan zijn. Deskundigen hopen dat het met de resultaten van deze nieuwe studie van Rijks Universiteit Groningen eenvoudiger wordt om zo’n hulphond – die gemiddeld zo’n 25.000 euro kost – vergoed te krijgen. In de uitzending van Kassa komen verschillende wetenschappers en jongeren aan het woord.
De laatste strohalm
Stichting De Hond Kan De Was Doen is voor veel kinderen en volwassenen met beperking vaak de laatste strohalm. In bepaalde gevallen honoreren we een aanvraag, maar het aantal aanvragen is gewoonweg veel te groot om iedereen te helpen. Daarvoor hebben we niet de middelen en zoeken we altijd wegen via fondsen, acties en het vinden van donateurs. (in de uitzending van Kassa werden we bewust niet genoemd want het zou een lawine aan aanvragen opleveren).
Er is nog veel te weinig kennis bij de Rijksoverheid en bij gemeenten
Als stichting onderschrijven we de doelstelling van het onderzoek om tot duidelijke kaders en richtlijnen te komen wanneer het noodzakelijk is om een hulphond en dus de opleiding te vergoeden. Zowel bij het Ministerie van Zorg, Welzijn en Sport als bij gemeenten is over deze problematiek en over de betekenis van een hulphond voor mensen met psychosociale problemen nog veel te weinig kennis. Het is goed als het onderzoek daaraan en positieve bijdrage levert.
Aan het eind van de uitzending vat Lisa Westerveld, lid van de Tweede Kamer, in heldere taal de problematiek samen. De uitzending (20 minuten) is het bekijken meer dan waard!
Uitzending Kassa bekijken
Bekijk de zeer interessante uitzending van Kassa op hun YouTube kanaal >>
Lees ook het nieuwsbericht van de RU Groningen over het onderzoek >>
Vragenlijst van het onderzoek van de RU Groningen invullen >>