Ga naar hoofdinhoud

Luna gaat veel op stap met haar nieuwe maatje Whiskey

Luna’s assistentiehond Sweety is behoorlijk ‘op leeftijd’ en kan haar taken niet goed meer uitvoeren. Na lang zoeken is er een opvolger gevonden: Whiskey. Luna en Whiskey zijn als team volop in training. Luna vertelt over de vorderingen. Net als Sweety gaat ook Whiskey met Luna mee naar het ziekenhuis. En dat komt regelmatig voor.

Wat als je assistentiehond op leeftijd is en de taken minder goed kan uitvoeren?
‘Mijn oude assistentiehond Sweety is al 11 jaar en heeft last van staar. Ze kan haar taken niet optimaal meer uitvoeren. Ze is al van pup af aan bij me en we hebben een hele hechte band. Sweety is een zwarte koningspoedel. Het zijn zulke fijne en lieve en gevoelige honden en bovendien hypoallergeen. Dat is voor mij ook heel erg belangrijk aangezien ik vaak naar het ziekenhuis moet en de hond dan altijd mee gaat.’

Even voorstellen: Whiskey, mijn nieuwe maatje
‘Vanaf nu ga ik verder met Whiskey, mijn nieuwe maatje. Whiskey is ook een zwarte koningspoedel.  Whiskey is een echte spring in het veld. Ze is heeeel erg enthousiast, slim, leert heel snel en ze is super lief. IN de eerste lessen ben ik vooral bezig geweest met het aanleren van de basisvaardigheden. In de lessen met onze instructeur Miriam zijn we gestart met het aanleren van trekken en iets oprapen. Nu zetten we de volgende stappen.’

Het aanleren van de basisvaardigheden staat nu centraal
‘We trainen hard op het aanleren van de basisvaardigheden. Zoals met commando’s als blijf, weigeren van voer, hier komen, op de plaats gaan, achter en naast. Het gaat steeds beter, maar er is natuurlijk nog veel werk aan de winkel. Stapje voor stapje wordt mijn ondeugende aapje mijn behulpzame maatje. Ik ga de komende weken trainen op alles wat we de laatste keer hebben besproken en geoefend. Als Miriam weer komt, hoop ik dat ze weer meer gevorderd is. Whiskey werkt ook graag en leert snel en dat is heel erg fijn. Whiskey is super enthousiast als ze iets mag doen. Ze helpt me bijvoorbeeld met het uittrekken van mijn sokken.’

 

De assistentiehond gaat mee naar het ziekenhuis
‘Helaas werkt de hele coronapandemie niet mee. Gezien ik altijd neutropeen ben (tekort aan bepaalde witte bloedcellen, erg belangrijk bij de bescherming tegen infecties), is het nu extra opletten voor mij. Daardoor kan ik niet altijd naar school of zomaar naar een winkel. Whiskey is wel al op school geweest en iedereen was dolenthousiast. Vanaf nu is Whiskey onze klasgenoot. Hopelijk kunnen we snel weer helemaal naar school. Naar de winkel gaan levert naast het feit dat ik neutropeen ben ook nog steeds andere problemen op. Zo word ik regelmatig lastig gevallen. Mensen denken dat ik als “kind” alleen met een hond loop of we worden eruit gezet, omdat mensen niet geloven dat het een echte hulphond is. Kinderen hebben toch geen hulphonden? Het zal wel een nepdekje zijn en een nep pasje etc. Dat is heel erg vervelend. Gelukkig zijn mijn ouders of een van mijn vrienden vaak in de buurt om het tegendeel te bewijzen, want het komt vaak nogal dreigend over.’

‘Ik ga met Whiskey alleen naar hulphondvriendelijke winkels’

‘Ik hoop dat er ooit een moment komt dat mensen mij niet meer lastig vallen, maar dit zal altijd wel een dingetje blijven. Ook hebben de poedels blijkbaar een hoge aaibaarheidsfactor en dat is zeker zo bij Whiskey. We gaan alleen maar naar de winkel als het niet druk is en dan gaan we naar specifieke hulphondvriendelijke winkels. Dat gaat gelukkig goed. De komende tijd gaan we haar nog meer taken aanleren. Ze is nu al echt mijn maatje. Verder hoop ik ook dat ze leert signaleren voor de momenten dat ik ziek ben. Dat doet Sweety ook heel erg goed.’

 

‘Voor nu gaan we lekker door met trainen.
Groetjes en een poot van Team Luna en Whiskey.’

Lees ook het recente artikel op deze site over de weigering van assistentiehonden in publieke ruimten »

Back To Top