Ga naar hoofdinhoud

Buddy: film over onmisbare honden en hun baasjes

De documentaire Buddy gaat over de diepe band tussen zes hulphonden en hun eigenaars. De honden zijn onmisbaar voor hun eigenaars. Ze zijn speciaal opgeleid om hen te helpen in hun leven dat niet altijd makkelijk is. Dankzij de ongelooflijke vaardigheden van hun honden zijn zij echter zo onafhankelijk als mogelijk.

De documentaire Buddy van filmmaakster Heddy Honigmann was op maandag 13 mei te zien op NPO2.


Trevor: nachtmerries over de oorlog in Afghanistan

Dat geldt bijvoorbeeld voor Patricia en Trevor, die als militair diende in Afghanistan. ‘Zonder Mister zouden we nu waarschijnlijk niet meer samen zijn.’ Patricia heeft het over de hond die haar man ‘s nachts wakker maakt als zijn nachtmerries hem terug brengen naar de oorlog in Afghanistan. Dankzij Mister houdt het huwelijk van veteraan Trevor en Patricia stand en kan hij vader zijn voor zijn kinderen.

Hulphond Kaiko
Of hulphond Kaiko die Erna helpt met uitkleden en haar ’s nachts omkeert in haar bed, omdat ze daar zelf niet de kracht voor heeft.

Ook is er Utah, een onvoorwaardelijke vriend voor de autistische jongen Zeb. Ze wijst hem nooit af, zoals de kinderen in de buurt wel hebben gedaan. Hans vertrouwt volledig op zijn grote liefde, geleidehond Missy. En de rebelse Annebel gaat nergens heen zonder Kay, haar kameraad en ‘verpleger’ die over haar waakt als de pijn overweldigend wordt.

Makker

Makker is al met pensioen. Jarenlang bracht hij de blinde, koppige Edith overal naartoe. Nu zijn ze allebei oud, maar nog steeds onafscheidelijk.

Documentaire over de diepe band tussen mens en hond
Buddy is een ode aan de vechtlust van de zes hoofdpersonen en een liefdesportret van de diepe band tussen mens en hond. De film laat zien hoe het is om te leven met een hulphond en hoe een hond het leven van zijn baasje een stuk makkelijker en aangenamer kan maken.

In De Wereld Draait Door (DWDD)
De film ging in première op het laatste IDFA, het festival voor documentaires. Ook in een uitzending van De Wereld Draait Door werd eind vorig jaar werd aandacht besteed aan het onderwerp en de rol die een assistentiehond kan spelen in het leven van iemand met een beperking. Presentator Matthijs van Nieuwkerk sprak met drie van de personen die in de film meedoen.

Klik hier voor de link naar de uitzending van DWDD >>.

Klik hier om Buddy terug te kijken op NPO Start >>

Onvoorwaardelijke steun van je trouwe maatje: elke dag weer
Anita Korff De Gidts, als MS-patiënt rolstoelgebonden, is een van de drijvende krachten achter onze stichting. Haar trouwe maatje Butler helpt Anita met allerlei dagelijkse praktische zaken. Tot en met hulp bij het doen van de was. Voor Anita is Butler onmisbaar. Elke dag weer. ‘Geweldig om te zien hoe mensen elke dag weer kunnen steunen op hun trouwe maatje. De film Buddy maakt extra duidelijk hoe belangrijk een assistentiehond kan zijn om de vrijheid en zelfredzaamheid van mensen met een beperking te vergroten.

De assistentiehond is een slimme en gezellige mantelzorger die 24/7 helpt bij dagelijkse handelingen, die voor structuur zorgt of zijn baas in veiligheid kan brengen. Daarom zetten wij ons met onze stichting in om de wachtlijst te verkleinen voor mensen die in aanmerking komen voor een assistentiehond.’

De film Buddy is terug te kijken op NPO Start.

Link naar Amstelfilm over film buddy en de recensies >>

Back To Top