Ga naar hoofdinhoud

Bram en zijn assistentiehond Spike waren op tv

Bram en zijn labrador Spike waren eind 2020 op tv in het tv-programma Holland van Boven op SBS 6. Stichting De Hond Kan De Was Doen ondersteunt het team Bram en Spike financieel met hun opleiding.

 

Wat is de betekenis van een assistentiehond?

Een assistentiehond helpt in het dagelijkse leven, zorgt voor meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid. En een assistentiehond is een maatje, een helpende hand en zelfs een ‘vertrouwenspersoon’.

Kinderen met een beperking raken vaak in een sociaal isolement en juist een assistentiehond kan dat doorbreken. Een van de door ons ondersteunde teams, Bram met zijn assistentiehond Spike, laat zien hoe dat in de praktijk gaat.

Epilepsiehond

Bram heeft geregeld epileptische aanvallen. De bedoeling is dat Spike wordt opgeleid tot epilepsiehond en Bram en zijn ouders en zus Yfke gaat helpen. Bijvoorbeeld met het eerder signaleren van een mogelijke epilepsieaanval om zo sneller actie te kunnen ondernemen. Ook ‘s nachts. Dat zal veel meer rust in het gezin geven. De teamcoaching van Bram en Spike is in volle gang. Dat gebeurt thuis bij de familie onder leiding van instructeur René. De coronacrisis is in dit opzicht een voordeel geweest. Omdat iedereen de afgelopen maanden veel thuis is geweest, is de band met Spike heel snel gegroeid. ‘Spike is echt mijn maatje,’ zegt Bram.

Hoe gaat de teamcoaching in de praktijk?

Erika Bulters van BultersMekke Assistancedogs vertelt in de uitzending hoe de teamcoaching in de praktijk gebeurt. ‘Mensen worden gedurende het programma professioneel begeleid in het zelf opleiden van hun assistentiehond. Dat houdt in dat iemand zelf in feite de instructeur wordt van de eigen hond en zelfstandig de hond bepaalde taken kan aanleren. Een goed opgeleide assistentiehond is vaak een enorme ontlasting van de familie omdat de hond veel praktische dingen kan overnemen. Of de hond kan een signaal geven in het geval van een (dreigende) epileptische aanval. Zoals in het geval van Bram.’

Bram, Spike en zus Yfke in de woonkamer


Coachen in je eigen vertrouwde omgeving

Voorzitter Philip Korff de Gidts vertelt in de uitzending waarom Stichting De Hond Kan De Was Doen teamcoachingstrajecten zoals die van Bram en Spike financieel ondersteunt. ‘In veel gevallen zijn wij de laatste strohalm voor mensen die eerder al nul op het rekest hebben gekregen van andere instanties. Terwijl een assistentiehond zo’n waardevolle rol kan vervullen.  Dat weet ik eigen ervaring met een assistentiehond thuis voor mijn echtgenote. En het is een kostenefficiënte oplossing. Er zijn geen dure trainingscentra nodig, want de teamcoaching vindt plaats in de eigen woonomgeving. Daarmee raken – in dit geval – Bram en Spike nog sneller met elkaar vertrouwd.’

Opnamen buiten met instructeur René.

 

Back To Top