skip to Main Content

Annemiek van Munster schrijft boek over haar geleidehond

Annemiek van Munster is slechtziend. En ze is mediamaker: schrijfster, blogger, vlogger én radiomaker. Dit jaar kwam haar derde boek uit: Geleidehond Yoko. De verhalen in het boek zijn grappig, maar hebben wel degelijk ook een serieus doel: er wordt op luchtige wijze ‘voorlichting’ gegeven over het leven van een slechtziende vrouw en haar geleidehond. Wij vinden het geweldig hoe Annemiek in het leven staat en alle initiatieven die ze met haar hond Yoko onderneemt.

Passie voor media
Annemiek is aan haar rechteroog geheel blind, hier kan zij alleen licht en donker onderscheiden. Aan haar linkeroog heeft zij 16% zicht en een beperkt gezichtsveld. Haar slechtziendheid weerhoudt haar niet van haar passie voor media. “Ik moet leven met mijn visuele beperking en ik ben er gewoon voor gegaan.”

Annemiek heeft Communicatiewetenschap gestudeerd aan de universiteit in Amsterdam. Ze schrijft boeken en blogs, maakt radio en ze heeft een eigen kanaal voor haar vlogs. Dit is erg uitdagend voor haar als slechtziende, Annemiek werkt namelijk met vergroting en spraakondersteuning, hierdoor is het lastig om haar eigen spellingsfouten te herkennen. Als stichting ondersteunen we geen mensen die blind of slechtziend zijn, maar we vinden het wel heel goed hoe Annemiek in het leven staat en alle initiatieven die ze met haar hond Yoko onderneemt.

De vloggende Annemiek van Munster met haar geleidehond Yoko.


De onbegrepen handicap slechtziendheid

Dit jaar heeft Annemiek haar derde boek uitgebracht: Geleidehond Yoko. Het verhaal is vanuit het standpunt van haar geleidehond Yoko geschreven. Over wat zij samen allemaal beleven, hoe Yoko Annemiek veilig over straat brengt en wat een geleidehond allemaal met zich meebrengt. Ook beschrijft Annemiek hoe het is om als slechtziende door het leven te gaan en wat daar allemaal bij komt kijken. Het boek laat zien hoe positief zij in het leven staan en hoe Yoko en Annemiek geen enkele uitdaging uit de weg gaan.

De verhalen in het boek zijn grappig, maar hebben wel degelijk een serieus doel: er wordt op luchtige wijze voorlichting gegeven over het leven van een slechtziende vrouw en haar geleidehond. Met deze uitgave wil Annemiek meer begrip en inzicht geven in de relatief onbekende en daardoor vaak onbegrepen handicap slechtziendheid.

Geleidehond
Yoko is een vrolijke herdershond. Voor een herdershond als geleidehond moet je wel bewust kiezen, ze zijn wat pittiger en je moet meer je best doen om een herdershond voor je te laten werken. Maar wat Annemiek zo leuk vindt aan een herdershond is dat ze heel baasgericht zijn en goed op je letten. Yoko helpt Annemiek vooral op straat om haar veilig om obstakels heen te begeleiden. “Mijn geleidehond helpt mij zowel lichamelijk als psychisch erg goed.”

Als slechtziende sta ik de hele dag ‘aan’
Een geleidehond helpt Annemiek enorm in haar mobiliteit. Helaas kan een geleidehond niet overal bij ondersteunen. “Als je als slechtziende nog een beetje zicht hebt, wil je dit altijd proberen te gebruiken. Het kost mij veel energie en kracht om iets visueels te bekijken. Als slechtziende sta ik de hele dag ‘aan’. Ik worstel veel met de vermoeidheid die hierbij komt kijken, dat maakt het heel lastig.”

Om haar hierbij te helpen, heeft Annemiek een extra hulpmiddel bemachtigd: de OrCam MyEye. Dit is een draadloze, lichtgewichte mini camera die je met een magneetje op je brilmontuur klikt. Dit hulpmiddel leest met behulp van kunstmatige intelligentie technologie gedrukte en digitale tekst voor.

Maar ook onderweg is dit hulpmiddel onmisbaar voor haar, bijvoorbeeld bij het lezen van bordjes op straat of menukaarten in restaurants. Annemiek schrijft in haar nieuwe boek ook over de OrCam MyEye: “Hier laat ik zien hoe belangrijk en waardevol dit kan zijn voor een slechtziende. Het maakt mijn leven als slechtziende stukken makkelijker!”

Het boek is te bestellen via: www.annemiekvanmunster.nl en www.bol.com.
‘Geleidehond Yoko’ is als full-colourboek (€22,50 zonder verzendkosten, ISBN 9789083177175
Meer informatie over de OrCam MyEye? www.orcam.com/nl

Link naar Yoko’s Facebook-pagina »

Back To Top