Ga naar hoofdinhoud

De Blindengeleidehond

Blindengeleidehonden zijn speciaal getraind om blinde of slechtziende mensen veilig te begeleiden. Zo begeleidt de hond iemand door het verkeer en langs obstakels die langs de weg of op de stoepen staan. Denk aan geparkeerde fietsen, containers, laag hangende takken en zonweringen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kent het baasje de route en stuurt hij de hond met commando’s. Tijdens de route geeft de hond wel bepaalde punten aan, zoals zijwegen en stoepranden, om te laten weten waar ze zijn. Er zijn ook commando’s om bijvoorbeeld het zebrapad te zoeken, of een brievenbus, deur of zitplaats. Net als bij de andere hulphonden mag ook de blindengeleidehond niet afgeleid worden van zijn taak. Een zeer belangrijke taak is zijn intelligente ongehoorzaamheid: wordt een commando niet opgevolgd, dan betekent dit gevaar voor zijn baas!

Zonder de begeleiding van een blindegeleidehond zou iemand die blind of slechtziend is, niet zelfstandig kunnen reizen. Bovendien is net als bij alle hulphonden de vriendschap met de hond een waardevolle toevoeging in het leven van iemand met een beperking.

Via de zorgverzekeraar komt u mogelijk in aanmerking voor een vergoeding voor een signaalhond. Neemt u contact op met uw zorgverzekeraar om te vragen welke eisen zij stellen om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Blindelgeleidehond Imari en Jim bij het spoor KL

Back To Top