Ga naar hoofdinhoud

Assistentiehonden vaak geweigerd op publieke plekken

Assistentiehonden worden nog vaak geweigerd in publieke plekken zoals winkels en ziekenhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Daaruit blijkt dat ruim vier op de vijf ondervraagde ‘baasjes’ aangeeft hun hond geregeld buiten te moeten laten. De hygiëne wordt in de meeste gevallen reden opgevoerd. Onterecht.

Onderzoek naar bacteriën
De onderzoekers analyseerden de monsters op poepbacteriën, die buiten heel veel voorkomen, en op een belangrijke diarreebacterie. ‘De hondenpoten bleker schoner te zijn dan de schoenzolen,’ aldus Jasmijn Vos, masterstudent Geneeskunde van Gezelschapsdieren aan de Universiteit Utrecht. ‘Het hygiëneargument op basis waarvan assistentiehonden vaak worden geweigerd in publieke locaties is daarmee weerlegd.’ De diarreebacterie kwam bovendien niet voor op de hondenpoten en slechts eenmaal op een schoenzool. “De poten van hulphonden blijken schoner dan de schoenzolen van hun gebruikers”, zegt Jasmijn Vos, een van de onderzoekers. “Het hygiëne-argument op basis waarvan assistentiehonden vaak worden geweigerd in publieke locaties is daarmee weerlegd.”

Veel mensen – ook handhavers – zijn niet op de hoogte van de wetgeving
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er bij handhavers een gebrek aan kennis is. Vaak weten ze niet wat een assistentiehond is, hoe die herkend kan worden en wat de wet hierover zegt. Volgens een VN-verdrag en de Nederlandse wetgeving zijn zij welkom in winkels, ziekenhuizen en andere publieke plekken.

Volgens de onderzoekers weten veel weigeraars veel te weinig over een assistentiehond. Ze weten vaak niet wat een assistentiehond doet, hoe ze die kunnen herkennen en wat er wel en niet mag volgens de wet. ‘Assistentiehonden zijn in de regel goed opgevoed en vormen geen gevaar voor de hygiëne, in ieder geval niet meer dan mensen,’ aldus de onderzoekers.

 

 

Back To Top