Blindengeleidehonden zijn speciaal getraind om blinde of slechtziende mensen veilig te begeleiden. Zo begeleidt de hond de cliënt door het verkeer en langs obstakels die langs de weg of op de stoepen staan. Geparkeerde fietsen, containers, laag hangende takken of zonweringen, de hond leidt de cliënt overal langs en onderdoor.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kent het baasje de route en stuurt hij de hond met commando’s. Tijdens de route geeft de hond wel bepaalde punten aan, zoals zijwegen en stoepranden, om te laten weten waar ze zijn. Er zijn ook commando’s om bijvoorbeeld het zebrapad te zoeken, of een brievenbus, deur of zitplaats. Net als bij de andere hulphonden mag ook de blindengeleidehond niet afgeleid worden van zijn werk. Een zeer belangrijke taak van de blindengeleidehond is zijn intelligente ongehoorzaamheid: als hij een commando weigert, betekent dit gevaar voor zijn baas!

Zonder de begeleiding van deze hond zou iemand die blind of slechtziend is, niet zelfstandig kunnen reizen. Bovendien is net als bij alle hulphonden de vriendschap met de hond een waardevolle toevoeging in het leven van iemand met een beperking.

Krijgt u geen of slechts een gedeeltelijke vergoeding voor de training van uw hulphond? Meld u bij ons aan voor financiële steun.Blindelgeleidehond Imari en Jim bij het spoor KL